ΔΙΑΚΟΠΕΣ
ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ

Η Βίλα Ιουλία, χτίστηκε το 1880 από τον καπετάνιο Μιχάλη Ζάννο, μεγαλοκτηματία καραβοκύρη με εμπορικές σχέσεις στην Οδησσό, για να προικίσει τη δευτερότοκη κόρη του Ευαγγελία που παντρεύτηκε τον καπετάνιο Μιχάλη Μαυρομάτη. Το σπίτι στην αρχική του μορφή ήταν ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο και αποτελείτο από 13 δωμάτια διακοσμημένα με τοιχογραφίες και έπιπλα από την Αγία Πετρούπολη.

Η Ευαγγελία με τον Μιχάλη απέκτησαν 4 παιδιά και όπως επιτάσσει η παράδοση πέρασαν το σπίτι στην πρωτότοκη κόρη τους Ιουλία. Η Ιουλία παντρεύτηκε τον Μιχάλη Λαγκαδά, έναν νεαρό γιατρό, και έφυγε μαζί του για την Αίγυπτο όπου παρέμειναν για επτά χρόνια.

Επέστρεψαν στον Πύργο έχοντας αποκτήσει τα δύο πρώτα τους παιδιά και απέκτησαν άλλα δύο στο σπίτι τους. Ο Μιχάλης ήταν ανοιχτόκαρδος και τρυφερός άνθρωπος και πατέρας και σύντομα έγινε «ο Γιατρός» όχι μόνο του Πύργου αλλά και ολόκληρου του νησιού. Ο Μιχάλης έφυγε από τη ζωή νωρίς, αφήνοντας μόνη την Ιουλία με τέσσερα παιδιά σε ηλικίες από 4 έως 11 ετών.

Η Ιουλία ανέθρεψε και μόρφωσε τα παιδιά της παράγοντας και πουλώντας κρασί από την Κάναβα του σπιτιού της . Ήταν μια γελαστή και δυνατή γυναίκα που παρέμεινε στη μνήμη των πρεσβύτερων του νησιού, οι οποίοι με τη σειρά τους πέρασαν στους νεότερους την αναμνυση της με αγάπη. Μια από τις βασικές φροντίδες της Ιουλίας ήταν να κρατά το σπίτι ανοιχτό για όλο το χωριό. Πολλοί θυμούνται ακόμα τις βεγγέρες στο σπίτι και τις γιορτές που γίνονταν στην κάναβα κατά τον τρύγο.

Στις 9 Ιουλίου 1956, το σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί. Η βορεινή γωνία του σπιτιού κατέρρευσε πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα κτίσματα και η Κάναβα έμειναν ανέπαφα.

Μέσω του κυβερνητικού προγράμματος αποκατάστασης σεισμοπαθών, το σπίτι γκρεμίστηκε τελείως και αντικαταστάθηκε από ένα μικρότερο και αρχιτεκτονικά αδιάφορο κτίσμα.

Κατά την παράδοση και πάλι το σπίτι πέρασε στην πρωτότοκη κόρη της οικογένειας Ευαγγελία Λαγκαδά η οποία παντρεύτηκε τον Πέτρο Νομικό, γιο του Δημήτριου Νομικού, του πρώτου παραγωγού τοματοπολτού στη Σαντορίνη και στα Βαλκάνια.
Το 1970 η Ευαγγελία και ο Πέτρος μεταναστεύουν στην Αθήνα, αλλά φροντίζουν να κρατούν την παράδοση της Ιουλίας ζωντανή. Όποτε επιστρέφουν, η εξώπορτα και η κυρία είσοδος του σπιτιού παραμένουν ανοιχτές συνεχώς και σχεδόν κάθε βράδυ έχουν βεγγέρα.

Από την Ευαγγελία το σπίτι περνά στην κόρη τους Μαρία Νομικού η οποία το 2015 το ανακαινίζει αποκαθιστώντας τον αρχικό του όγκο και αναπαλαιώνοντας όλες τιςαντίκες και τις συλλογές που είχαν διασωθεί από το αρχικό σπίτι. Έτσι, σήμερα βρίσκεται στη διάθεσήσας ένα επιβλητικό κτίσμα που συνδυάζει όλες τις σύγχρονες ανέσεις με την αίγλη και την πατίνα μιας «άλλης» εποχής.